Akú chuť a arómu má nekvalitný olivový olej ? Ako má chutiť a voniať kvalitny ?

Autor: Peter Slavik | 22.5.2018 o 10:46 | (upravené 23.5.2018 o 10:37) Karma článku: 4,91 | Prečítané:  1914x

Čo myslíte aké arómy a chute môžete zacítiť v kvalitných a aké v nekvalitných extra panenských olivových olejoch ???  

V priebehu rastu olivovníky „ naťahujú rôzne arómy do svojích plodov a tak po vylisovaní a spracovaní olív do Extra panenského olivového oleja, môžete nájsť v olejoch rôzne arómy a chute, aj tie, ktoré by ste si v olejoch vôbec nevedeli predstaviť. Predstavím Vám najčastejšie sa vyskytujúce arómy, na ktoré môžete natrafiť v týchto olejoch.

Tak ako v nich nájdeme vône a chute pozitívne, zacítime v olejoch aj chute a vône negatívne, hlavne v prípade používania nekvalitných olejov.  Takže budete mať aspoň akú takú predstavu, prečo nekvalitné oleje chutia ako   ...... „voňajú ako .........

Príjemná vôňa olejov závisí od mnohých faktorov : druh olív, stupeň ich zrelosti, klíma, druh plodiny, spôsob zavlažovania a samozrejme od spôsob ťažby a celoročnej starostlivosti.

Ak nachádzame vo vôni a chuti olivových olejov stopy byliniek, ovocia, značí to ,že tieto rastliny sa vyskytujú blízko olivovníka.prípadne sa pridávajú do výrobného procesu.

Na základe toho čo v olivových olejoch cítime sa potom delia  podľa chuti ( ťažko je to preložiť doslovne do slovenského jazyka) ako ovocná chuť zelená, to značí že v nich cítiť čerstvé zelené bylinky a čerstvé ovocie ako zelené jablko, banán, artičok .. Vôňa a chuť takýchto olejov pripomína čerstvosť a cítime v nich ako keby sme voňali čerstvo pokosené bylinky, lúčnu trávu. Farba takýchto olejov je viac zelená, môžu byť pikantnejšie a horkejšie, čo sú cenené vlastnosti.

Druhá chuť je tkz. chuť zrelého ovocia, prípadne chuť suchého ovocia.Vôňa týchto olejov je menej intenzívna a chuť je viac sladká. Tieto oleje bývajú trochu jemnešie . Avšak takisto sú to oleje veľmi kvalitné a ich použítie je vhodné aj do cukrárenských výrobkov, koláčov, keďže nemajú až tak silnú chuť ako oleje so „ zelenou chuťou“.

Obidve druhy olejov sa bežne degustujú ako víno. Takisto aj vo víne necítite iba hrozno, ale aj stopy a chute iných plodín a rôzne chute.

Takéto oleje však asi nenájdete bežne na pultoch v sieťových obchodoch. Tam kvalitu oleja nehľadajte, pretože takéto oleje sú vyrábané v družstvách a nie sú vyrobené v miliónoch hektolitrov pre nejakú celoeurópsku obchodnú sieť ,alebo pre firmu, ktorej ide iba o cenu a kvalita je zanedbateľná.

Ale späť k chutiam.

Nepríjemné vône a chute nie sú súčasťou kvalitných olív a spracovania. Tieto nepríjemné vône a chute sú závislé od externých faktorov a  vznikajú pri nesprávnom spracovaní olív. Stroje na výrobu nie sú čisté a o hygienickom spracovaní sa dá asi pomlčať. Takisto určite  nie je dodržaný čas a kvalita transportu olív, kvalita olív ( prezreté, popadané olivy vo veľmi zlom stave) pred ich spracovaním a lisovaním, nekvalitný proces výroby, skladovania atď.

V olejoch môžete nájsť aj vône, ktoré sa Vám na prvý  „oňuch“ nebudú zdať ako vône nepríjemné, avšak v olejoch tieto oleje značia neželanú vôňu a signalizujú defekty v olivách. Môžu sa vyskytnúť vôňa šampiňónu, šalátu, čo sú vône, ktoré v prítomnosti extra panenských olivových olejov jednoznačne predstavujú nejaký defekt, ktorý vznikol pri výrobe.

Pozrime sa však na tie najcharakteristickejšie príjemnejšie ale aj na tie nepríjemnejšie vône ktoré sa najčastejšie vyskytujú a arómy, ktoré môžeme nájsť v olivových olejoch. Možno sami budete prekvapení aké úžasné vône a chute obsahujú ale na druhej strane aj prekvapení čo za pachy môžu obsahovať a hlavne prečo.

OLIVA -  Je veľmi žiadúce, aby olivový olej pripomínal olivu, ktorá rastie na strome a nie ako stolové olivy, ktoré sa podávajú ako aperitív , navyše v slanom náleve.  Olej nám má pripomínať zdravú, voňavú olivu, viď. Obrázok

 

Stáva sa veľmi často, že oliva ( a z nej vylisovaný olej) mi pripomína skôr chuť továrne kde sa olej lisoval ako chuť kvalitnej, čerstvej olivy. Hlavne tomu je u nekvalitných  olivových olejov, ktoré sú vyrobené pre celosvetové obchodné siete.

Bylina – v kvalitných olejoch cítime chuť byliniek, dodávajú oleju čerstvú chuť, sviežosť. Voňa oleja pripomína čerstvo pokosenú trávu.

Šampiňóny – ako som už uviedol, prítomnosť tejto vôni a chute v extra panenských olivových olejov značí nekvalitný olej a naznačuje nám, že olivy, z ktorých bol olej vylisovaný boli zmrznuté. Mráz znehodnotil olivy tým, že došlo k zvýšeniu obsahu vody v olive, čo ma za následok nevhodnú chuť.

Vlhké drevo, chuť ceruzky -  tak isto, ak pocítite tieto chute v oleji,  bol vyrobený z pomrznutých olív.

 Paradajky – ak pocítite v oleji chuť paradajky, tak vedzte, že toto je najčastejšie sa vyskytujúca pozitívna chuť v olivovom oleji. Je veľmi typická chuť pre niektoré druhy olivových odrôd. Vôňa môže pripomínať rôzne štádia paradajky od zelenej až po červenú.

Šalát – táto vôňa sa objaví  ak dochádza už ku kvaseniu olív v procese výroby. Nie je to vhodná aróma olivových olejov. Pripomína arómu octu.

Maštaľný hnoj – aj keď je to veľmi čudné aj takéto pochute sa môžu vyskytnúť v olivovom oleji. Táto chuť prezentuje tú najhoršiu kvalitu a defekty, prezreté olivy. Značí, že olivy neboli spracovane skoro po zbere. Značí, že olivy boli plesnivé, vo veľmi zlej kvalite.

Zem – chuť zeme, ďalšia nepríjemná a nevhodná pochuť extra panenských olivových olejov. Signalizuje, že olej bol vyrobený z olív, ktoré boli pozbierané zo zeme. Asi ani nemusíte byť odborníkom na degustáciu, aby ste pocítili chuť vlhkej zeme po použití takéhoto olivového oleja.

Suché ovocie – veľmi vhodná aróma. Napríklad orechy. Avšak vôňa musí pripomínať chuť a arómu čerstvých orechov a plodov. Prípadne mandle. Lieskové orechy

Farba, lak – aróma farby nie je veľmi príjemná a v olejoch je ľahko rozpoznateľná.Charakteristická vôňa a chuť pre staré a zatuchnuté oleje.

Bylinky alebo koreniny -  škorica, mäta, harmanček, tymián, rozmarín prípadne viac druhov byliniek. Tieto vône sú tie, ktoré dodávajú chuť, a komplexnosť a ovocnosť olejov a cítiť ich v kvalitných extra panenských olivových olejoch.

Jahody – v niektorých druhoch olejov pocítime aj jahody. Nie je to však celkom bežné.

Mix chuti z ovocia ako banán, hruška. Najčastejšie tieto chute cítiť v olejoch z olivových odrôd Arbequina. Mimochodom tento olej najviac chutí mojej dcére. Asi preto, že v oleji cítiť chuť ako také pyré z banánu, hrušky.

Ako som spomenul, drvivá väčšina olejov nekvalitných , ktoré sú vyrobené v miliónoch litroch neobsahuje skoro žiadnu z tých pozitívnych vôní. Tieto oleje bez chuti, avšak so zápachom na 99 % nájdete vo veľkých obchodných reťazcoch , sú vyrobené v nadnárodných obrovských spoločnostiach, ktoré chŕlia potraviny ako teplé rožky.

Pozitívne vône nájdete v kvalitných extra panenských olivových olejoch a tie sa nedajú robiť  tak, že 1l bude stáť 3 €.  

Aby bol olej kvalitný, je potrebné sa o olivy celý rok starať, musí prebehnúť skoré lisovanie po zbere, kvalitná filtrácia a skladovanie. A to sa nedá dosiahnuť pri cenách, ktoré požadujú nadnárodné reťazce. Preto kvalitné oleje nenájdete vo veľkej väčšine v obchodných  reťazcoch ani v zahraničí. Aj tam sú tlačení do ziskovosti. Kúpiť čo najlacnejšie a čo najdrahšie predať, aj ked nekvalitu. Nevadí, však zákazníka potom opäť obalamútime nejakým daľším šmejdom a reklamou.

Skúste si doma urobiť menšiu chuťovú skúšku Vášho oleja. Ak cítite pozitívne vône, gratulujem, máte doma kvalitný olej.

Ak sú však chute skôr pripomínajúce vlhkú zem, farbu, tak olej skôr použite na olejovanie sedacej súpravy, pántov na dverách alebo na Vasu kozennú bundu. Určite bol vyrobený z nekvalitných olív a Vášmu zdraviu nijak neprospieva, skôr naopak.

 

Hasta luego, Váš olivový gurmán

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Autorská strana Jakuba Fila

Tornáda a povodne. Budeme v klimatickej kríze tí šťastnejší? Zabudnite

Ako sa zmení Slovensko?

Komentár Nataše Holinovej

Zničilo im to život, pán minister Mikulec (komentár)

Prepáčte, že vám policajti rozbili hubu, ale stojím za nimi.


Už ste čítali?