10 najčastejších chýb, ktoré robia spotrebitelia olivových olejov.

Autor: Peter Slavik | 12.3.2018 o 11:49 | (upravené 13.3.2018 o 21:28) Karma článku: 4,82 | Prečítané:  1841x

Olivový olej je tekuté zlato, po španielsky liquido de oro ( ako mu hovoria v stredomorských krajinách). V týchto krajinách nechýba asi v žiadnej domácnosti.

 Aj v naších končinách si táto, zdraviu mimoriadne prospešná potravina čím ďalej tým viac nachádza svoju cestu na stôl a do tmavých komôr.

Ale poznám ich dobre? Vieme, ako ich správne používať a ako sa o nich správne starať ?

Tak skúste čítať ďalej a vyvarujte sa týmto 10 najčastejším chybám, aby ste svoje olivové oleje využili na celých 100 %.

1.Nevedieť o rôznych kategóriách olivových olejov.

Ak nepoznáme možnosti, ktoré nám trh s olivovými olejmi ponúka, často sa rozhodujeme iba podľa ceny a nie podľa kvality.Samozrejme, každý si môže vyberať podľa svojej chuti a svojej peňaženky, avšak je lepšie byť informovaný o tom, čo sa chystám kúpiť a poznať jednotlivé možnosti a kategórie olivových olejov ,ako kupovať oleje rafinované, alebo marketingovo prispôsobené dnešnému trhu , ktoré s kvalitným olivovým olejom majú spoločný iba názov . A pritom cena medzi kvalitou a nekvalitou je často iba v centoch.

Viac o kategóriach a rozdieloch medzi jednotlivými olejmi uvádzam v mojích predchádzajúcich článkoch.

2. Najlepší olivový olej je z tej alebo onej krajiny, dediny, ....

Každá krajina má svoje špecifiká, svoju pôdu, podnebie, druh olív atď. Tieto všetky podmienky vstupujú do chute a kvality olivových olejov. Preto je veľmi ťažké povedať, odkiaľ je najlepší olej.V každej krajine sa nachádzajú oleje kvalitné, ale aj nekvalitné. Jediným spoločným menovateľom kvality, býva jeho výroba. A tu platí asi na 99%, že kvalitu nehľadajte u výrobcov, ktorí produkujú milióny hektolitrov olivových olejov ročne. Tým je úplne jedno ako olej chutí. Oni potrebujú čo najväčší zisk. To značí lacno vyrobiť ( neidentifikovateľný pôvod olív, neidentifikovateľná kvalita olív) a draho predať.

Takže ak hľadáte a chcete si kúpiť kvalitu, nehľadajte ju v olejoch, kde 1 liter stojí na pulte 4- 5€. V kvalitných olejoch pocítite výrazne iné chute ako v tých nekvalitných. 

3. Mať doma iba jeden druh olivoého oleja . 

Ak Vám to Vaša peňaženka dovolí, je to dobrá rada.Tendencia je kupovať jeden druh olivového oleja, ktorý sa používa na všetko. Dokonca aj mnoho predajcov olejov, asi z nevedomosti ( a preto, že nemali možnosť ochutnať viac druhov olejov , z rôznych druhov olív )ponúkajú a tvrdia, že jeden olej stačí na všetko. Aj na teplú aj na studenú kuchyňu, aj na koláče , aj na hrianky atď... Vraj preto, že kvalita. 

Avšak ak chcete naplno využiť chuť, a kvalitu dobrých olivových olejov,skúste používať rôzne druhy olejov. Napríklad v teplej kuchyni skúste použiť oleje, ktoré sú špeciálne pripravené pre teplú kuchyňu ( sú vyrobené z olív, ktoré odolávajú vyšším teplotám a tak ich bod prepálenia je nad 200 C).

Do studenej kuchyne,avšak nie iba do šalátov, zas skúste použiť kvalitnejšie, prípadne prémiove olivové oleje, ktoré majú výrazne iné chute a dodajú jedlu úplne inú arómu, chuť. 

V našom prípade už naše deti sami požadujú rôzne druhy oleja, pretože každému chutí olej z iného druhu olív. Sami spoznáte časom, čo Vám najviac vyhovuje a chutí.

4.Myslieť si, že všetky druhy olejov sú rovnaké.

Ak si myslíte, že nie je výrazný rozdiel v kvalite medzi lacnými rafinovanými slnečnicovými olejmi a olejmi Extra Virgin, tak to je veľmi veľká chyba.Extra panenské olivové oleje sú čistá 100 % olivová šťava, extrahovaná z najkvalitnejších a zdravých olív, ktoré obsahujú bohaté zdraviu prospešné látky a vitamíny. Tie nehľadajte v rafinovaných olejoch. Viac info o výrobe rafinovaných olejov najdete v mojich predošlých článkoch.

5. Skladovanie olivových olejov.

Často sa olej v domácnostiach skladuje v nevhodných priestoroch,ako skrina, špajza , kde sú spoločne umiestnené čistiace prostriedky, či prípadne iné silno aromatizované látky, či potraviny, odkiaľ môže " natiahnuť" nevhodné pachy.

Preto by sa mali skladovat v tmavých a chladnejších miestnostiach, bez zápachu. Vyhýbať sa skladovaniu na priamom svetle a slnku. Takéto podmienky výrazne a rýchlo zhoršujú ich kvalitu.

6. Nečítať etiketu.

Aj keď olivový olej nie je pokazený po uplynutí dátumu min. trvanlivosti, časom, však stráca svoje najlepšie vlastnosti a benefity. Ak bude skladovaný príliš dlho po dátume trvanlivosti a na nevhodnom mieste, môže dôsť až k jeho zatuchnutiu a výrazne sa zmení aj chuť oleja. Olivový olej na rozdiel od vína starne a neplatí, že čím starší , tým lepší a lahodnejší. Na etiketách kvalitných producentov býva uvedené z akých olív je olej vyrobený. Ak čítate nápis, že olej vyrobený zo zmesy nakvalitnejších olív z pôvodom z EU, tak takému oleju sa obrovským oblúkom vyhnite a vráťte ho urýchlene naspäť do regálu. Zmes neidentifikovateľných olív neveští nič dobrého. Takýto olej určite chutiť nebude. Kvalitný výrobca sa neschováva za neidentifikovateľný a nejasný pôvod olív.

7. Nevyprážať na olivových olejoch.

Práve naopak. Olivové oleje, hlavne tie, ktoré sú špeciálne vyrobené z olív, ktoré odolávajú vyšším teplotám sú ideálne na vyprážanie a teplú kuchyňu.A práve tie panenské. Odolávajú teplotám až do 220 C a je možné ich použiť viackrát ( ak nedošlo k prepáleniu oleja). Dokonca sa uvádza, že je možné ich použit 3-5 krát.

Navyše, potraviny vyprážané v olivových olejoch lepšie udržiavajú svoje pôvodné vlsastnosti a absorbujú menej tuku ako pri ostatných olejoch.

8. Nepoužívať olivové oleje, pretože štípu a škrabkajú v hrdle.

Mnoho ľudí, ktorí si kúpia olivový olej ani nepocítia jeho škrabkanie v hrdle. Je to preto, že olej je nekvalitný. Ak si neskôr, niekde na dovolenke ,alebo v obchode kúpia iný olivový olej a ten ich začne mierne dráždiť a škrabkať v hrdle, myslia si, že to je niečo zlé. PRáve naopak, jemné škrabkanie, priam nabádanie k zakašľaniu je prejavom kvalitných olivových olejov s nízkou kyslosťou a vysokým obsahom antioxidantov.  Takéto oleje bývajú tie najkvalitnejšie.

9.Nekupovať olivové oleje, pretože sú drahé.

Záleží na tom s čím ich porovnávame. Ale ak si vezmem, že 1 liter olivového oleja vydrží asi min 1 mesiac ( u väčšiny obyvateľstva SR asi viac), tak cena kvalitného oleja od cca 7 € /liter nie je veľa v porovnaní s fľašou vína, za 4€, ktorá sa spotrebuje za 1 hodinu ? Alebo v porovnani s balíčkom cigariet, ( navyše spôsobujúcim ťažké choroby) za 3-5€, na 3 dni ? Čo tak porovnať jedno posedenie v reštaurácii či už pri jedle, alebo pri pive ? Stále sa Vám olivový olej zdá drahý ? Alebo 2 l Coca Coly, čo je vlastne osladená voda za 1,5 € ? 

Dnes je na trhu množstvo olivoveho oleja. Záleží na Vás akú cenu a akú kvalitu požadujete. 

Zdravie máme jedno.

10.Kupovať olivový olej v nadmerných množstvách.

Často sa stretávam s názormi ľudí, že si olivový olej kupujú na dovolenke, ak idú niekam do krajín, kde sa olej vyrába. Je to určite lepšie ako ho kupovať na regáloch obchodov,kde je často podradná kvalita. Avšak mnoho ľudí si ho kúpi takzvane do zásoby. Kúpi si niekoľko litrov,  však ušetrím a neuvedomuje si, že ten olej časom úplne zdegraduje, stratí svoje zdraviu prospešné látky a znehodnotí sa. Ideálne je, ak kupujem olej tak, aby som ho bol schopný spotrebovať do 6-8 mesiacov od dátumu kúpi. Ako som spomenul vyššie, olej degraduje, oxiduje.

 

Hasta luage amigos 

Váš olivový gurmán :) :) 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Autorská strana Jakuba Fila

Tornáda a povodne. Budeme v klimatickej kríze tí šťastnejší? Zabudnite

Ako sa zmení Slovensko?

Komentár Nataše Holinovej

Zničilo im to život, pán minister Mikulec (komentár)

Prepáčte, že vám policajti rozbili hubu, ale stojím za nimi.


Už ste čítali?