reklama

Olivový olej filtrovaný, alebo nefiltrovaný ? Ktorý je lepší ?

Často sa stretávam s otázkou, aký olivový olej je lepší, kvalitnejší. Filtrovaný, alebo nefiltrovaný ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Čo si vybrať ? Je lepší olej v podobe, ako ho stvorila príroda ? Alebo je lepší olej, ktorý prešiel po vylisovaní následnou filtráciou ? Babo raď.

Pokúsim sa dnes popísať ako funguje filtračný proces a ako a či ovplyvňuje vlastnosti toho najkvalitnejšieho olivového oleja. EXTRA PANENSKÉHO.

Obrázok blogu

Olivová šťava( olej ) rovnako ako je tomu napríklad pri vylisovaní šťavy z pomarančov obsahuje aj " nečistoty", čo sú v podstate čiastočky vody, koža z olivy,veľmi jemne rozomletá kosť z olív a tkz buničina olív.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Extra panenský olivový olej sa následne extrahuje z tejto hmoty. Olej filtrovaný najprv prechádza do horozontálnej centrifúgy ( niečo ako odstredivka) kde sa odstraňujú pevné látky ,ktoré obsahuje olej po lisovaní ( koža, kosti atď.). Následne prejde vertikálnej centrifugy, kde dochádza k odstráneniu vody a dôjde k oddeleniu oleja od vody.

Napriek tejto filtrácii, stále ostanú malé čiastočky nečistôt v oleji ( všetko sú to prirodzené nečistoty pochádzajúce iba z olív po zlisovaní, nenachádzajú sa tam žiadne nečistoty zvonku, alebo nejaká chémia.

Takýto olej sa preleje do dekantajúcich nádrží, alebo do nádrží, v ktorých sa olej skladuje. Tu prirodzeným spôsobom dôjde vplyvom času dochádza k prirodzenej dekantácii , čo je vlastne v tomto prípade oddelenie od oleja aj tých najmenších nečistôt v oleji a to z dôvodu rozdielnej hustoty nečistôt a oleja. Tieto prírodné nečistoty časom " sadnú " na dno nádrže.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niektorí výrobcovia, však /hlavne domáci pestovatelia) takýto čerstvo vylisovaný a neprefiltrovaný olej ani nenechajú odležať a už ho plnia do fliaš k spotrebiteľom., aby bol olej maximálne čerstvý. Preto takýto olej nevyrábajú veľké spoločnosti, ktoré chŕlia olivový olej ako Coca Colu ( a preto je aj jeho kvalita veľmi povážlivá).

Nefiltrovaný Extra panenský olivový olej, ako už z názvu vyplýva neprejde vyššie spomenutou filtráciou a tak v nom ostávajú tieto maličke častice olivy. Preto je aj farba tohoto oleja trochu odlišná od filtrovaného oleja, olej je hustejší má zakalený vzhľad.

Obrázok blogu

Takže čo vlastne nájdete vo fľaši nefiltrovaného extra panenského olivového oleja ? Môžete natrafiť na nefiltrovaný olivový olej v ktorom budú na dne usadené čiastočky olív, prípadne na druhý typ oleja, ako som spomenul vyššie, olej nebude filtrovaný, iba tie neprefiltrované častice ostali v nádrží u jeho výrobcu, keďže prešiel čiastočnou dekantáciou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V každom prípade olej bude trochu viac nazelenalej farby, bude mať vyššiu hustotu, silnejšiu arómu a výraznejšiu pikantnosť. 

Nefiltrovaný extra panenský olivový olej sa používa výhradne v studenej kuchyni alebo pri varení pri nízkych teplotách. NIKDY NIE V TEPLEJ KUCHYNI !!!

Trvanlivosť nefiltrovaného olivového oleja je oveľa kratšia ako u fitrovaného oleja. Dôvodom sú práve tie čiastočky z olív, ktoré sú prítomné v čerstvom nefiltrovanom olivovom oleji. Práve ony spôsobujú rýchlejšiu oxidáciu oleja a preto olej musí byť viac chránený pred slnkom a teplom.

Preto, je najlepšie kupovať nefiltrovaný olivový olej priamo u výrobcu, alebo od špecializovaného predajcu , ktroý garantuje čerstvosť. Nefiltrovaný olivový olej sa odporúča spotrebovať do 5 max 6 mesiacov od dátumu lisovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

U takéhoto oleja máme istotu, že je čerstvý a musí byť vyrobený z aktuálneho zberu. A okamžite po zbere a vylisovaní ide do predaja. No a z toho vlastne aj vyplýva, prečo v naších končinách nie je možné ( alebo len výnimočne) kúpiť nefiltrovaný olivový olej.

A preto ho ani my nemáme zaradený v našej ponuke. 

Takže aký olej si vyberieme ? V naších končinách veľký výber nie je, preto je voľba jasná. Avšak ak niekto bude mať možnosť výberu, alebo pôjde na dovolenku do krajin kde bude k dostaniu aj nefiltrovaný olej, už bude vedieť čo ho čaká.

Rozdiel medzi filtrovaným a nefiltrovaným olejom nie je v chuti veľký. Práve ten nefiltrovaný býva viac pikantný, s výraznejšou olivovou chuťou. Tak isto nie je veľký rozdiel v zdraviu prospešných látkach.

Ak si chcete kúpiť nefiltrovaný olivový olej, majte na pamäti, že musí byť čerstvý,takže je potrebné mať na zreteli, v ktorom období dochádza k olivobraniu a v tomto období ho aj kupovať. Ak Vám nejaký miestny domorodec na dovolenke povie, že predáva čerstvý nefiltrovaný olivový olej v Júli asi by som sa od neho pobral kade ľahšie a to veľmi rýchlo.

Obrázok blogu

Hasta luegos amigos, 

Peter Slavik

Peter Slavik

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Rád spoznávam krajinu zo sedla MTBiku a zároveň som veľkým fanúšikom španielskej Andalúzie, najkvalitnejších olivových olejov z Andalúzie , ktoré dovážame aj na Slovensko.Riadim sa citátom:Lepšie je skúsiť sa nejakou cestou vydať a prinajhoršom sa vrátiť. Než aby sme po zbytok života ľutovali, že sme to neskúsili a snívali rozprávky o tom, čo by mohlo byť .. KEBY... Me gusta Andalucía ... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu