reklama

Olivové srdce Európy - Andalúzia a Extra panenské olivové oleje z Andalúzie

Andalúzia nie je vo svete známa iba nádherným morským pobrežím,ale hlavne je aj obrovským producentom najkvalitnejších extra panenských olivových olejov na svete. Preto, žiť v Andalúzii a nepoužívať kvalitné EPOO ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Olivové lány v Andalúzii
Olivové lány v Andalúzii 

Obrovská krajina, Andalúzia nás stále prekvapuje svojou rôznorodosťou, aj keď tá rôznorodosť je trochu iná ako na Slovensku, kde sa nám menia 4 ročné obdobia, scenéria krajiny a prírody sa pravideľne, podľa ročného obdobia krásne a výrazne mení.

Tu v Andalúzii poznám skôr 2 ročné obdobia, horúce leto a príjemné leto. V týchto podmienkach sa výnimočne darí olivovníkom, ktoré sú základom, doslovne pilierom ekonomiky v niektorých oblastiach Andalúzie. Preto sa o toto tisíc rokmi opradené staré odvetvie, starajú s výnimočným rešpektom a láskou k olivovníkom. Množstvo miestnych farmárov, rok čo rok zbierajú úrodu olív z nekonečných lánov olivových fariem. Táto oblasť je najväčším producentom najkvalitnejšieho olivového oleja na svete. Oblasť Andalúzie vyprodukuje cca 75 % všetkých olív a veľkú väčšinu najlahodnejších EPOO, ktoré sa vypestujú v Španielsku.Španielsko je najväčším výrobcom a producentom olivového oleja na svete. Ročná produkcia je na úrovni 1 270 000 ton olivového oleja, čo je asi 50 % spotreby oleja vo svete. Druhé Taliansko produkuje asi 350-400 000 ton a tretie Grécko okolo 260 000 ton oleja. Avsšak množstvo Talianskeho EPOO je v skutočnosti zo španielských olív, keďže Taliansko v poslednej dobe často zápasí s nepriaznivými klimatickými podmienkami a tak majú nedostatok olív. Následne skupuje olivový olej zo Španielska a doma ho plnia pod svojimi značkami. Len v roku 2016-2017 Taliansko skúpilo asi 400 000 ton olivového oleja zo Španielska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Preto je toto odvetvie v Andalúzii neskutočne kontrolované štátnymi orgánmi aby nedochádzalo k " pančovaniu oleja" a podvodom s touto komoditou. Viac ako 50 % EPOO vo svete je nepravej kvality ( dokonca sa odhaduje, že toto číslo dosahuje až 70 %, kedy dochádza k miešaniu Extra Virgin s nejkvalitnejšou zmesou oleja). Pristupujú k tomuto odvetviu s mimoriadnou vážnosťou a dôležitosťou. Každá oblasť ktorá produkuje olivové oleje je chránená značkou pôvodu, ktorú môžu získať iba výrobcovia spĺňajúci náročné podmienky. Tak isto je to aj so získaním ďaľších certifikátov kvality, ako BIO, Kosher atď.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dbá sa na čistotu a kvalitu oleja, preto španielske Extra Panenské Olivové Oleje v poslednej dobe pravideľne vyhrávajú svetové súťaže v hodnoteniach najchutnejších a najkvalitnejších EPOO na svete. Podľa najprestížnejšej organizácie, ktorá organizuje takéto súťaže, World´s Best Olive Oil, za rok 2016 bolo v prvej 50tke najkvalitnejších olivových olejov 37 olejov zo Španielska. V TOP 10 ich bolo 7 kusov. Najkvalitnejším olivovým olejom na svete bol olej z Andalúzie ( mimochodom túto súťaž už vyhral mnohokrát.).

Obrázok blogu

Keďže žijeme v Andalúzii, tak nepoužívať EPOO ( extra panenské olivové oleje) by bol viac ako hriech. Tak sme ho aj my začali používať a to doslova na všetko. Varenie, fritovanie, do šalátov, na chlieb, alebo len tak na lyžičku a vypiť. Doslova ma svet olivových olejov uchvátil a začal som sa mu dosť venovať. Študujem a veľa čítam o procesoch pestovania, výroby, spracovania. Zaujímajú ma chute EPOO, preto som začal navštevovať výrobcov , kde som sa dosť naučil o ich spôsobe výroby a spracovaní. Zúčastnil som sa seminárov o EPOO ( keďže tu existujú rôzne kurzy a školy). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdravotné účinky " kvalitných a čistých EPOO" sú dlhodobo známe. Znižujú zlý cholesterol LDL a zvyšujú ten dobrý HDL. Majú protizápalové a protirakovinové účinky ( oleocantal) atď atď.

Zámerne uvádzam že tieto účinky majú overené skutočne iba kvalitné EPOO, s garanciou pôvodu výroby a olív, kde máte istotu, že fakt dostávate do tela čistú 100 % olivovú šťavu. Nebudem sa tu zaoberať výrobou a chemickými rozbormi. To by bolo tak na 2-3 ďaľšie blogy. 

Obrázok blogu

Aj tu v Andalúzii je veľký rozdiel kde si kúpite EPOO. Či v supermarketoch alebo v oleotékach. A to sme v krajine ich pôvodu.Tak ako všade vo svete aj v Andalúzii veľké spoločnosti v prvom rade pozerajú na mieru zisku ako na kvalitu ( avšak kvalita potravín v obchodoch je výrazne vyššia ako na Slovensku ).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže sme sa rozhodli EPOO nakupovať iba od overených zdroj a výrobcov, nie od supermarketov, kde sú oleje s nejasným pôvodom a preto aj tak nejasne chutia. Ako píšem, napriek tomu, že sme v krajine ich pôvodu a kde by mali byť výrazne kvalitnejšie ako je tomu trebárs u nás na Slovensku.

Keďže samozrejme navštevujeme aj našu rodnú hruď ( v lete na celé prázdniny), tak som podľa naších zaužívaných zvyklostí kúpil EPOO aj u nás na Slovensku.... a to som asi nemal robiť. To čo som kúpil má s kvalitným EPOO spoločný iba názov. Doslovne. Alebo, že by som bol zvyknutý už iba na španielsky olej ? Neviem. Výber v obchodoch je aký je. Ak som sa pozrel na zloženie : Zmes olív EU. Toto okamžite položte späť na regál a ani neuvažujte o kúpe. Ten olej bude pomiešaný z rôznych olív poskupovaných kade tade s nejasným pôvodom, kvalita na 99 % hrozná.

Obrázok blogu

Keďže sa inak nedalo, radšej som si kvalitný olej doviezol zo Španielska. Ochutnali ho moji známi, rodina a kamaráti a tak ani sami neverili aký je to rozdiel. Tak skrsla myšlienka, že keď už vozíme ľudí za poznaním do Andalúzie, prečo by sme nemohli doniesť tie najkvalitnejšie Extra Panenské Olivové Oleje z Andalúzie na Slovensko. A tak sa aj stalo. https://www.facebook.com/bulbulsro/.

Takže už aj u nás doma a na Slovensku, si známi a ľudia môžu vychutnať tie najkvalitnejšie EPOO, ktoré vo svete existujú. 

O druhoch EPOO, ich chutiach , pôvode a o rôznych radách ako rozoznať kvalitný Extra Panenský Olivový Olej od toho nekvalitného sa zmienim v nejakom ďaľšom príspevku.

Hasta luego amigos

Peter Slavik

Peter Slavik

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Rád spoznávam krajinu zo sedla MTBiku a zároveň som veľkým fanúšikom španielskej Andalúzie, najkvalitnejších olivových olejov z Andalúzie , ktoré dovážame aj na Slovensko.Riadim sa citátom:Lepšie je skúsiť sa nejakou cestou vydať a prinajhoršom sa vrátiť. Než aby sme po zbytok života ľutovali, že sme to neskúsili a snívali rozprávky o tom, čo by mohlo byť .. KEBY... Me gusta Andalucía ... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu