Existuje tu niekoľko známych oblastí so skvelými stredomorskými klimatickými podmienkami na pestovanie viniča, ktoré zabezpečujú jeho jedinečnú výnimočnú chuť . Slnko, more a oceán, ktoré je cítiť vo vzduchu sa prenáša aj do vínnej chuti Andalúzie......a práve tá je jednou z miest kde sa vínu naozaj darí.
Vinič sa tu pestuje v 6 najznámejších oblastiach v ktorých sa tvorí viac ako 70 % vína . V Andalúzii sa vinice rozprestierajú na približne 40 000 hektároch pôdy v rozličných provinciách. Najväčšou oblasťou a producentom vína v Andalúzii je autonómia Cádiz, kde sa vinárstva rozprestierajú na ploche 11 000 hektárov.
Prvé zmienky o histórii vína v Andalúzii sa začínajú datovať asi pred viac ako 3 tisíc rokmi, keď do súčasnej provincie Jerez priviezli tieto produkty Feničania.
V súčasnosti v oblasti existuje množstvo producentov kvalitného Andalúzskeho vína s typickou chuťou, v ktorej sa skrýva mikroklíma tejto oblasti, ktorá zabezpečuje dostatok slnka, tepla a vlhkosti potrebného k pestovaniu viniča výnimočnej kvality a charakteristickej chute.
Vinárska sezóna tu začína koncom leta, kedy začína klasické vinobranie. Najrušnejším časom vo vinárstvach je koniec Augusta a začiatok Septembra. Množstvo zberačov v tomto čase vyrazí do viníc na zber hrozna v optimálnej kvalite, ktorý sa začína už v skorých ranných hodinách a končí okolo poludnia, aby hrozno bolo čo najčerstvejšie a mohlo okamžite nastúpiť na cestu do lisov. Strapce hrozna by mali byť do hodiny rozdrtené, aby nedošlo k vzniku baktérií.
Následne vinárstva začínajú proces výroby nových chutných vín.
S rastúcou enoturistikou sa prispôsobujú zákazníkom aj spoločnosti produkujúce víno. Otvárajú svoje brány pre milovníkov tohto lahodného nápoja a ponúkajú zákazníkom ochutnávku svojich výrobkov spojenú s prehliadkou viníc, kde sa môžu oboznámiť s tajomstvami pestovania a výroby vína.
Degustácie sú spojené aj s ochutnávkou miestnych špecialít, skvelou šunkou " ibérico", alebo miestnych syrov. K dokonalej atmosfére Vám taktiež v niektorých vinárstvach pri degustácii bude v ušiach znieť živé flamenco.
Takéto ochutnávky je možné spojiť aj s prehliadkou Andalúzskych miest, v závislosti od oblasti v ktorej sa nachádzate a takto dokonale skombinovať svoju historickú, kultúrnu a enologickú návštevu. Ubytovanie v typických španielskych usadlostiach s vychutnaním uplynulého dňa pri fľaši vína Vám zavŕši toto dokonalé spojenie slnka, dobrého vína a oddychu.
Keďže v tejto časti španielska je v priebehu roka množstvo férií a osláv, tak je možné navštíviť aj vínne fiesty, ktoré sa konajú v rôznych obdobiach v závislosti od regiónu. Prvý vínny festival sa začína už v Máji. Najviac sa ich koná v septembri a prebiehajú na rôznych miestach Andalúzie ako Cádiz, Jerez, Córdoba, Málaga.
Najstarší vínny festival sa datuje od roku 1398 a koná sa v meste La Palma del Contado.
......keďže je tu v období konania festivalov už príjemne teplo, treba dať pozor na prípadné slnko, ktoré svoje teplé lúče oprie do degustujúcich hláv a môže prípadne aj trochu viac rozviazať jazyk.
Ale spojiť príjemnú ochutnávku s pobytom pri mori určite stojí za zamyslenie.
Veď Andalúzia nie je iba more a zopár najznámejších miest propagovaných v bedekeroch. Je tu množstvo krásnych bielych dediniek, hory, krásne miesta a strašne veľa možností ako stráviť dovolenku ináč ako iba leňošením pri mori.
Hasta luego amigos :)
" S nami spoznáte viac "